feed-image Abonneren
Taal enzo...
maandag 19 maart 2012 11:33

Tot mijn grote verbazing kom ik het de laatste tijd steeds vaker tegen: in de krant, tijdschriften, blogs, fora. Het fenomeen 'je wil' in plaats van 'je wilt'. Heb ik iets gemist? Als liefhebber van de Nederlandse taal én taalkundige kan ik er niet aan ontkomen een tekst naast de inhoud, ook op taalgebruik en woordkeuze te lezen. Zelf probeer ik, misschien tot wel in het extreme, mijn schriftelijke communicatie zo zorgvuldig mogelijk te verzorgen. Dit houdt in dat ik alles dubbel, zo niet, driedubbel check, voordat ik een tekst de wereld instuur. Toch ontkom ik er ook niet aan dat bij het teruglezen ik woorden vergeten ben. Als schrijver zie je het soms niet meer en lees je er gemakkelijk overheen. Maar als lezer kan het mij afleiden van de inhoud. Een tip om dit te voorkomen: ( ik hoor het mezelf nog tegen mijn cursisten zeggen): "lees je tekst hardop voor, dan voorkom je dit probleem". Of nog beter: "laat je tekst door één of meerdere mensen lezen!"

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen